×
Meniu

În raioanele Șoldănești, Florești și Rezina s-a dat start campaniei de colectare a deșeurilor

ыыыыыыыPoster care va atenționa populația raioanelor Șoldănești, Florești și Rezina despre campania de colectare a deșeurilor. PC: adrcentru.md
„Pentru sănătate şi un mediu mai curat, colectează deşeurile separat” – așa sună sloganul campaniei de colectare a deșeurilor din raioanele de nord și centru ale țării, Soldănești, Florești și Rezina. Acest proiect a fost implementat de către Agenția de Dezvoltate Regională Centru și Nord, cu sprijinul financiar al Guvernului Germaniei.
Astfel locuitorilor acestor regiuni li s-a pus la dispoziție containere pentru reciclarea hârtiei, sticlei, containere comune pentru obiectele de metal, plastic și tetra pak și desigur cele pentru deșeurile reziduale.
Costul lunar al acestor servicii va fi de 8 lei per locuitor din sat și 10 lei pentru persoanele ce trăiesc în orașe.
Pentru a promova această inițiativă de colectare a deșeurilor a fost aleasă organizația non-guvernamentală ADR „Habitat” care va organiza lecții publice în cele 35 de instituții de învățământ din raioanele mai sus menționate.
De asemenea, comitetele locale de cetățeni vor oferi consultanță localităților implicate în acest proiect. Acestea vor crea grupuri de inițiativă care în mod voluntar vor încerca să motiveze populația să colecteze separat deșeurile și să achite la timp taxa pentru serviciul public.
„Vom face tot posibilul ca cetățenii localităților vizate de proiect să fie sensibilizați și motivați cu privire la oportunitățile oferite de colectarea separată a deșeurilor solide. Pas cu pas, vom contribui la formarea unei atitudini a populației favorabilă pentru un mediu mai curat, care înseamnă sănătate pentru ei și urmași”, a declarat Valeriu Rusu, directorul executiv al ADR “Habitat”.
La acest moment, în cadrul proiectului sunt incluşi 77.000 de locuitori. Însă se preconizează a se acoperi necesităţile tuturor celor 200.000 de locuitori ai microregiunii.
Pentru reciclarea acestor deșeuri va fi construit un depozit sanitar în satul Parcani, raionul Șoldănești, două centre de reciclare și altele două de transfer în raioanele Șoldănești și Florești.
Această campanie este organizată în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, desfășurat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, proiect susținut financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României şi Uniunea Europeană.
Vedeți materialele promoționale care sunt utilizate în scopul promovării acestei campanii:

pliant_Salubrizare_rez-rom-versoыыыы